Hírek

Zöldítés változások 2018-tól

2017. augusztus 28.
Zöldítés változások 2018-tól
Zöldítés változások 2018-tól
Zöldítés változások 2018-tól

Az EU döntéshozó szervei elfogadták az EB azon javaslatát, miszerint egyes EFA-területeken tilos a növényvédő szer használata. Így 2018-tól a parlagon, a nitrogénmegkötő növényekkel bevetett területeken, az ökológiai jelentőségű másodvetések területén, valamint az erdőszélek mentén fekvő határsávok esetén tilos lesz bármilyen növényvédő szert alkalmazni. A korlátozás 2018. január 1-jén lép hatályba. Ha azonban a termesztés során nem alkalmaznak növényvédőszert, a terület továbbra is elszámolható EFA-területként!

 

Illetve a fenti korlátozás nem befolyásolja a SAPS és a termeléshez kötött fehérjenövény-támogatás feltételeit és összegét sem. A zöldítés keretrendszerének változásairól az FM készített egy összefoglalót: A kiadvány ezen a linken érhető el.

 

Aki pl. szóját, lucernát, bíborherét termeszt: és azt EFA-ként is el akarja számolni, akkor nem használhat növényvédőszert az adott területen. Ha mégis használ, akkor viszont más EFA területet kell megjelölnie (pl. parlag, zöldtrágya,…). A termeléshez kötött támogatást tudja igényelni mindkét esetben.

 

Fontos változás, hogy a jövőben a 0,25 hektárt el nem érő területek is elismertethetőek parlagként, másodvetésként, nitrogénmegkötő növényként, és egyéb táblaszintű EFA-elemként. Egy elemmé olvad össze a sövény, a fás sáv és a fasor, valamint a jövőben olyan fás sáv is elismerhető lesz legfeljebb 10 méteres szélességben, amely szélesebb, mint 10 méter, de nem szélesebb 20 méternél.

Kapcsolódó dokumentumok

Megnevezés Dátum Méret Letöltés
zoldites-valtozasai-2018-tol__jos.pdf 2017. augusztus 28. 1.76 Mb Letöltés

További híreink

Elektronikus Gazdálkodási Napló
Kukorica termelők kompenzációs támogatása
Egységes kérelem 2023
KAP Stratégiai Terv
Ginop Magyar Falu pályázat

csütörtök április 18

9°C Többnyire felhős

MSN weather

Hírlevél

Legyen naprakész, értesüljön időben az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról, hírekről.

Partnereink

Alpokalja - Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület
készítette: FekiWebstudio.hu

© 2014 agrion.hu | Minden jog fenntartva | Jogi nyilatkozat | Impresszum | RSS