Hírek

Ökológiai másodvetések (zöldtrágya) bejelentése

2015. augusztus 9.
Ökológiai másodvetések (zöldtrágya) bejelentése
Ökológiai másodvetések (zöldtrágya) bejelentése
Ökológiai másodvetések (zöldtrágya) bejelentése

A zöldítés rendelet (a többször is módosított 10/2015. (III. 13.) FM rendelet)  22. § (4) bekezdése értelmében az ökológiai jelentőségű másodvetésként elszámolni kívánt területen a mezőgazdasági termelőnek a rendelet 3. mellékletben meghatározott növényfajok keverékéből álló vetőmagok felhasználását a rendelet 9. melléklete szerinti gazdálkodási naplóval, vagy a minősített szaporítóanyag címkéjének vagy a minősítést igazoló bizonyítványnak a másolatával kell igazolnia.

 

Gazdálkodási napló vezetési kötelezettség fentiek szerint tehát abban az esetben áll fenn, ha a zöldítési rendelet 3. számú mellékletében meghatározott növényfajok keverékéből álló vetőmagok felhasználását nem a minősített szaporítóanyag címkéjének vagy a minősítést igazoló bizonyítványnak a másolatával igazolja az ügyfél.

Űrlap a 62/2015. (V. 07.) MVH Közlemény és az azt módosító 76/2015. (VI. 17.) MVH Közlemény mellékleteiben található.

Amennyiben nem áll rendelkezésre a minősített szaporítóanyag címkéje vagy a minősítést igazoló bizonyítvány, abban az esetben gazdálkodási napló hiányában vagy hiányos vezetése esetén az adott másodvetés területe ökológiai jelentőségű területként nem kerül elfogadásra!

 

Az ökológiai jelentőségű másodvetés fogalma: a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett első növény betakarítása után és a következő év első növényének vetése előtt, tárgyév július 1-jétől október 1-jéig terjedő időszakban – a 3. mellékletben felsorolt, vagy a 22. § (2) bekezdésében meghatározott, legalább két fajból – vetett növényállomány, amelyet zöldtrágyának, vagy téli takarónövénynek használnak és a következő évi első növény vetése előtt beforgatnak.

 

A másodvetés  elvetésének tényleges időpontját a vetést követő 15 napon belül kell bejelenteni, s ezzel egyidejűleg kell bejelenteni az előző növény betakarításának időpontját is

az MVH-nak, az adatváltozás bejelentésére szolgáló elektronikus felületen. A másodvetés „betakarításának" beforgatásának bejelentése is elő van írva a 12/2015 FM rendeletben. Ezt is javasolt 15 napon belül kell megtenni.

A határidő elmulasztása esetén az egységes kérelemben bejelentett, tervezett másodvetés nem kerül figyelembevételre az egyes támogatások vonatkozásában.

További híreink

Elektronikus Gazdálkodási Napló
Kukorica termelők kompenzációs támogatása
Egységes kérelem 2023
KAP Stratégiai Terv
Ginop Magyar Falu pályázat

péntek április 19

5°C Többnyire felhős

MSN weather

Hírlevél

Legyen naprakész, értesüljön időben az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról, hírekről.

Partnereink

Alpokalja - Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület
készítette: FekiWebstudio.hu

© 2014 agrion.hu | Minden jog fenntartva | Jogi nyilatkozat | Impresszum | RSS