Hírek

Ökológiai másodvetések (zöldtrágya) bejelentése

2015. augusztus 9.
Ökológiai másodvetések (zöldtrágya) bejelentése
Ökológiai másodvetések (zöldtrágya) bejelentése
Ökológiai másodvetések (zöldtrágya) bejelentése

A zöldítés rendelet (a többször is módosított 10/2015. (III. 13.) FM rendelet)  22. § (4) bekezdése értelmében az ökológiai jelentőségű másodvetésként elszámolni kívánt területen a mezőgazdasági termelőnek a rendelet 3. mellékletben meghatározott növényfajok keverékéből álló vetőmagok felhasználását a rendelet 9. melléklete szerinti gazdálkodási naplóval, vagy a minősített szaporítóanyag címkéjének vagy a minősítést igazoló bizonyítványnak a másolatával kell igazolnia.

 

Gazdálkodási napló vezetési kötelezettség fentiek szerint tehát abban az esetben áll fenn, ha a zöldítési rendelet 3. számú mellékletében meghatározott növényfajok keverékéből álló vetőmagok felhasználását nem a minősített szaporítóanyag címkéjének vagy a minősítést igazoló bizonyítványnak a másolatával igazolja az ügyfél.

Űrlap a 62/2015. (V. 07.) MVH Közlemény és az azt módosító 76/2015. (VI. 17.) MVH Közlemény mellékleteiben található.

Amennyiben nem áll rendelkezésre a minősített szaporítóanyag címkéje vagy a minősítést igazoló bizonyítvány, abban az esetben gazdálkodási napló hiányában vagy hiányos vezetése esetén az adott másodvetés területe ökológiai jelentőségű területként nem kerül elfogadásra!

 

Az ökológiai jelentőségű másodvetés fogalma: a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett első növény betakarítása után és a következő év első növényének vetése előtt, tárgyév július 1-jétől október 1-jéig terjedő időszakban – a 3. mellékletben felsorolt, vagy a 22. § (2) bekezdésében meghatározott, legalább két fajból – vetett növényállomány, amelyet zöldtrágyának, vagy téli takarónövénynek használnak és a következő évi első növény vetése előtt beforgatnak.

 

A másodvetés  elvetésének tényleges időpontját a vetést követő 15 napon belül kell bejelenteni, s ezzel egyidejűleg kell bejelenteni az előző növény betakarításának időpontját is

az MVH-nak, az adatváltozás bejelentésére szolgáló elektronikus felületen. A másodvetés „betakarításának" beforgatásának bejelentése is elő van írva a 12/2015 FM rendeletben. Ezt is javasolt 15 napon belül kell megtenni.

A határidő elmulasztása esetén az egységes kérelemben bejelentett, tervezett másodvetés nem kerül figyelembevételre az egyes támogatások vonatkozásában.

További híreink

Agrártámogatási Hírlevél 2020. június
Agrártámogatási Hírlevél 2020. január-február
Agrártámogatási Hírlevél 2019. december
Agrártámogatási Hírlevél 2019. október

kedd augusztus 4

26°C Időnként napos

MSN weather

Hírlevél

Legyen naprakész, értesüljön időben az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról, hírekről.

Partnereink

Alpokalja - Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület
készítette: FekiWebstudio.hu

© 2014 agrion.hu | Minden jog fenntartva | Jogi nyilatkozat | Impresszum | RSS