Hírek

Mikrovállalkozás indítása

2016. augusztus 25.
Mikrovállalkozás indítása
Mikrovállalkozás indítása
Mikrovállalkozás indítása

https://www.palyazat.gov.hu/vp6-621-16-nem-mezgazdasgi-tevkenysgek-elindtsnak-tmogatsa-mezgazdasgi-tevkenysgek-diverzifikcija-mikrovllalkozs-indtsa

 

Összefoglaló

a „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása –

Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása”

jogcímhez

 

 

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 13,85 Mrd Ft.

 

A támogatott projektek várható száma: 1154 db

 

A beadási időszak 2016. október 24-től kezdődik.

 

 

Önállóan támogatható tevékenységek

A) a vidéki térségekben a mezőgazdasági mikro-vállalkozások által nem mezőgazdasági tevékenység indítása vagy

B) a vidéki térségekben nem mezőgazdasági mikrovállalkozás indítása

Egyszerre két támogatási célterületre nem nyújthat be támogatási kérelmet a támogatást igénylő.

 

Nem támogatható tevékenységek

a) mezőgazdasági termék feldolgozására és értékesítésére irányuló fejlesztés;

b) energetikai termelő és megújuló energia termelésre irányuló beruházás és fejlesztés;

c) az üzleti tervben bemutatott projektben nem szereplő tevékenységek;

d) elsődleges mezőgazdasági termelés.

 

Szakmai tartalommal kapcsolatos elvárások

  • Az üzleti tervben vállalt (legfeljebb négy éves) időszak elteltével, de legkésőbb a támogatói okirat kézbesítését követő naptól számított 4. üzleti év végére támogatás igénylő teljesíti az üzleti tervben vállalt kötelezettségeket.

 

  • Legkésőbb a támogató okirat kézbesítését követő naptól számított 4. üzleti év végére az új tevékenység vagy az új mikrovállalkozás működése alapján kifizetett jövedelemnek el kell érnie legalább a hatályos kormányrendeletben meghatározott, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított garantált bérminimumot (éves), vagy részmunkaidős foglalkoztatás esetén annak a foglalkoztatással arányos részét.

 

  • A Támogatói Okirat kézbesítését követő naptól számított, legfeljebb 9 hónapon belül megkezdi az üzleti terv végrehajtását.

 

  • Új turisztikai tevékenység indítása esetén a kedvezményezett - amennyiben turisztikai irányú végzettséggel nem rendelkezik, vagy ilyen képzésen igazolt módon nem vett részt korábban -, köteles akkreditált képzésen részt venni, amely számára térítésmentes.

 

  • A támogatási összeg fennmaradó 25%-a folyósításának feltétele, hogy legkésőbb a támogatói okirat kézbesítését követő naptól számított 4. gazdálkodási év végére megfelelően teljesítse az üzleti tervben vállalt kötelezettségeket és második kifizetési kérelmet nyújtson be valamint igazoltan részt kell vennie a 4. pontban leírt képzésen.

 

  • A támogatást igénylő vállalja, hogy az üzleti terv megvalósításával létrejött fejlesztést, ill. szolgáltatást a 3.6.1. pontban meghatározott területen hozza létre, illetve nyújtja.

 

A projekt szakmai megvalósításával kapcsolatos egyéb elvárások

 

1. célterület esetén:

  • A kedvezményezett a támogatói okirat kézbesítését követő naptól számított 9 hónapon belül köteles megkezdeni az üzleti terv végrehajtását és az üzleti terv végrehajtásának megkezdésétől számított 6 hónapon belül bejegyeztetni a fejlesztéssel érintett új tevékenységet.
  • Amennyiben a támogatást igénylő az önfoglalkoztatás mellett vállalja 1 fő teljes munkaidős létszám foglalkoztatását, úgy a foglakoztatást köteles a tevékenységének bejelentetését követő hónaptól egészen a második kifizetési kérelem jóváhagyásának időpontjáig fenntartani.

 

2. célterület esetén:

  • A kedvezményezett a támogatói okirat kézbesítését követő naptól számított 9 hónapon belül köteles megkezdeni az üzleti terv végrehajtását és az üzleti terv végrehajtásának megkezdésétől számított 6 hónapon belül az új mikrovállalkozásra vonatkozó egyéni vagy társas vállalkozást befejezetten megalapítani és tevékenységét bejelenti. A kedvezményezettnek társas vállalkozás esetén, vezető tisztségviselőnek kell lennie.
  • A kedvezményezett a második kifizetési kérelem jóváhagyásának időpontjáig nem haladhatja meg a mikrovállalkozás méretet.
  • A kedvezményezettnek egyéni és társas vállalkozási forma esetében is kötelező főállás fenntartása, legalább a második kifizetési kérelem jóváhagyásának időpontjáig.
  • Amennyiben a támogatást igénylő az önfoglalkoztatás mellett további 1 fő legalább részmunkaidőben történő foglalkoztatását vállalta, úgy a foglakoztatást köteles az egyéni vagy a társas vállalkozás befejezett megalapítását és tevékenységének bejelentetését követő hónaptól egészen a második kifizetési kérelem jóváhagyásának időpontjáig fenntartani.

 

Területi korlátozás

A projektek megvalósítására az 1. és a 2. célterület esetében a Vidékfejlesztési Program szerinti vidéki térségekben található településeken (3. és 4. számú melléklet) van lehetőség.

A Vidékfejlesztési Program lehatárolása értelmében nem támogathatóak Budapest és a budapesti agglomerációhoz tartozó településeken végrehajtott beruházások.

 

Támogatást igénylők köre

 

A) MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS NEM MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉSSEL TÖRTÉNŐ DIVERZIFIKÁCIÓJA ESETÉN (1. célterület):

A támogatási kérelem benyújtására jogosult az a mezőgazdasági termelő, aki, vagy amely együttesen megfelel az alábbi feltételeknek:

  • a 2004. évi XXXIV. törvény alapján mikrovállalkozásnak minősül;
  • a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben elért éves árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik;
  • székhelye/életvitelszerű tartózkodási helye legalább a támogatási kérelem benyújtását megelőző év január elsejétől a 3. vagy a 4. számú mellékletben felsorolt településen van;
  • rendelkezik a 2007. évi XVII. törvény 28. §-a szerint ügyfél- azonosítóval.
  • a fejlesztendő tevékenység nem szerepel a bejegyzett (NAV felé bejelentett) tevékenységei között.

 

 

B) NEM MEZŐGAZDASÁGI MIKROVÁLLALKOZÁS INDÍTÁSA ESETÉN (2. célterület):

A támogatási kérelem benyújtására jogosult az a magánszemély, aki együttesen megfelel az alábbi feltételeknek:

  • legalább a támogatási kérelem benyújtását megelőző év január első napjától életvitelszerű tartózkodási hellyel a 3. és 4. számú mellékletben felsorolt településen;
  • 18. életévét betöltött, cselekvőképes természetes személy;
  • rendelkezik a 2007. évi XVII. törvény 28. §-a szerint ügyfél- azonosítóval;
  • első ízben indít vállalkozást, vagyis: nem tagja, nem volt tagja, illetve nem tulajdonosa vagy nem volt tulajdonosa már bejegyzett vagy korábban bármeny okból megszűnt vállalkozásnak.

 

 

A támogatás mértéke, összege

1) Egyösszegű átalány formájában, két részletben, nyújtható támogatás.

2) Igényelhető támogatás: 40 000 eurónak megfelelő forintösszeg 5 évre.

3) Az első kifizetési kérelem benyújtás alkalmával a támogatás a teljes összeg 75%-a.

4) A fennmaradó 25% támogatási összeg igénylés az üzleti terv teljesítése előrehaladásának függvényében, legkorábban az első igényléstől számított 36 hónap elteltével, de legkésőbb 48 hónapon belül tervezhető és igényelhető.

 

 

Benyújtás határideje

A támogatási kérelmek benyújtása 2016.10.24.-től - 2018.10.23-ig lehetséges. A 2016.11.24-ig benyújtásra került projektek együttesen kerülnek elbírálásra.

 

 

 

Amennyiben pályázni szeretne, kérjük minél hamarabb küldje vissza címünkre a kitöltött adatlapot és a mellékleteket.

További híreink

Elektronikus Gazdálkodási Napló
Kukorica termelők kompenzációs támogatása
Egységes kérelem 2023
KAP Stratégiai Terv
Ginop Magyar Falu pályázat

péntek április 26

13°C Napos

MSN weather

Hírlevél

Legyen naprakész, értesüljön időben az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról, hírekről.

Partnereink

Alpokalja - Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület
készítette: FekiWebstudio.hu

© 2014 agrion.hu | Minden jog fenntartva | Jogi nyilatkozat | Impresszum | RSS